در مقالات قبلی و همچنین در صفحه قیمت و خرید فلنج به طور کامل و جامع به برسی فلنج ها و انواع آنها و استاندارد های آنها پرداختیم. در این مقاله به طور مختصر به کلاس فلنج ها و تشخیص آنها میپردازیم. این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار است و باید فروشندگان و همچنین خریداران با توجه به نیاز پروژه مد نظر و ویژگی های آن فلنج را انتخاب و تهیه کنند. تا زمان و هزینه کاهش یافته و عمر خطوط لوله و سیستمی که در حال پیاده سازی آن هستیم افزایش یابد.
انتخاب و خرید فلنج
پس باید سعی شود تا در هنگام انتخاب و خرید فلج، نوع آن و تمامی نکاتی که لازم است توجه شود تا در نهایت انتخاب درستی صورت گیرد. در مقالات قبلی اشاره شد اما بهتر است دوباره بیان کنیم که پیش از خرید فلنج و استعلام قیمت آن، به پارامتر هایی مانند کلاس، جنس، گرید و استاندارد، برند فلنج، ساختار، عملکرد و … دقت کنیم. به طور کلی نیز قیمت فلنج ها با توجه به این ویژگی ها تعیین میشود. ولو تجهیز وارد کننده و تامین کننده انواع فلنج های صنعتی میباشد و میتواند شما را در بهبود پروژه ها و مشاوره در زمینه پایپینگ و متریال های مختلف فلنج ها و دیگر تجهیزات صنعتی یاری کند.
کلاس انواع فلنج ها و تشخیص آنها
اگر بخواهیم کلاس فلنج و یا درجه بندی آن را توضیح دهیم، باید بگوییم حداکثر فشاری است که فلنج مد نظر با افزایش دما در برابر آن مقاومت میکند. درواقع فلنج هایی با کلاس بالاتر، از آنهایی که کلاس آنها پایین بوده قوی تر هستند. زیرا با بالا رفتن دما تحمل فشار بیشتری را دارند. در ادامه به معرفی سه استاندارد کلی و مهم برای تشخیص کلاس فلنج ها میپردازیم.
3 استاندارد مهم و کلی
ANSI / ASME
- با توجه به استاندارد ANSI / ASME B16.5 کلاس فلنج ها متفاوت بوده و با توجه به آن به هفت کلاس تقسیم میشوند: 150، 300، 400، 600، 900، 1500 و 2500. همانطور که در بالا اشاره کردیم، این کلاس ها نشان دهنده حداکثر فشار و دمایی است که برای فلنج قابل تحمل میباشد و هرچه عدد کلاس بیشتر باشد، تحمل دما و فشار آن نیز بیشتر است. و البته حداکثر فشاری که فلنج میتواند تحمل کند، حدود 2.4 برابر عدد آن است. همچنین فشار در این استاندارد ها بر حسب PSI بوده و با تغییر کلاس فلنج ، مکان سوراخ هایی که روی آن وجود دارد نیز تغییر خواهد کرد. یا به نوعی میتوان گفت که هر کلاس خاص، جای سوراخ پیچ خاص خود را دارد. برای مثال یک فلنج با سایز 10 اینچ و کلاس 300 با نمونه 10 اینچ کلاس 900، جای سوراخ متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند و نمیتوان آنها را به یکدیگر متصل کرد. البته میتوان در بعضی مواقع که چند سوراخ در روبروی یکدیگر قرار میگیرند، بشود که با پیچ آنها را به یکدیگر متصل کرد اما از نظر مهندسی و همینطور ایمنی کار درستی نیست و در نهایت باید از یک سایز و یک کلاس استفاده کرد.
API standard
- رده بندی فشار بر حسب استاندارد API (6A-6B-6BX) و در کلاس های 2000، 3000، 5000، 10000 و 15000 تقسیم میشوند. این کلاس فلنج ها همانطور که از ارقام آنها پیداست، دارای تحمل فشار بیشتری نسبت به فلنج های استاندارد ANSI دارند.
ISO standard
- در بعضی اوقات نیز از استاندارد ISO استفاده میشود. این استاندارد ویژگی ها و ابعاد فلنج را با توجه به فشار کاری PN نشان میدهد. همچنین در این بین فشار های PN10، PN16، PN20 وPN40 از جمله مهم ترین فشار های این استاندارد است. همینطور یکای فشار در این استاندارد BAR بوده.
انواع فلنج های مختلف، هر کدام از آنها طبق استاندارد های متفاوت دارای کلاس فلنج هایی هستند. برای مثال طبق استاندارد ANSI فلنج کور به کلاس های 150، 300، 600، 900، 1500 و 2500 تقسیم میشود و این اعداد استاندارد حداکثر فشار قابل تحمل این فلنج ها بر حسب فشار PSI در یک دمای مشخص هستند. همچنین کاربرد کلاس های 600، 900، 1500 و 2500 نسبت به کلاس 150 و 300 کمتر است و در موارد کمتری مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین تولید فلنج کور در کلاس های 3000 و 6000 نیز امکان دارد و از این فلنج ها برای بستن انتهای لوله ها با فشار بالا استفاده میشود.
استاندارد فلنج اسلیپون یک مثال دیگر است که به شرح زیر میباشد:
- ASME/ANSI B16.5
- BS 3293
- DIN 86029
همچنین فلنج گلودار نیز بر اساس استاندارد ASTM تولید میشود و به دسته های 150، 300، 600، 900، 1500 و 2500 تقسیم میشوند.
تشخیص کلاس فلنج ها
به طور کلی برای تشخیص کلاس فلنج ها میتوان از یکسری جدول ها کمک گرفت، اما با توجه به استاندارد های جهانی، باید روی همه فلنج ها به صورت هک شده مشخصات آنها از جمله کلاس، مواد یا همان متریال سازنده، سوراخ ها، سایز اسمی لوله و کد مرتبط با عملیات حرارتی که انجام شده است، وجود داشته باشد. و به این طریق میتوان کلاس flange را تشخیص داد.