بال ولو یا همان شیر توپی کاربرد های زیادی به دلیل ساختار ساده در صنعت دارند. برای ساخت این شیر از یک الگوی تو خالی با حالت گردشی 90 درجه استفاده شده است. تعمیر بال ولو ها با توجه به اینکه دارای قطعات کمی هستند، در مقایسه با دیگر شیرآلات بسیار ساده تر است. همانگونه که ذکر شد، در داخل این شیرآلات یک توپ فلزی است ه از یک جهت برای مسدود سازی و از جهت دیگر برای بازکردن استفاده میشود. دلیل طراحی این نوع شیرآلات برای قطع و وصل کردن کامل سیال است. بال ولو ها در صنعت های مختلف کاربرد های بسیار زیادی دارند اما نمیتوان کاملا از آنها برای سیستم های کنترلی استفاده کرد. همچنین لازم به ذکر است که طراحی ساده ای که بال ولو ها دارند موجب شده تا در هنگام استفاده هزینه کمی داشته باشند. در ادامه به برسی تعمیر بال ولو ها و روش های تعمیر آنها میپردازیم.
قدم به قدم تعمیر بال ولو
بال ولو ها با توجه به اینکه عملکرد سریعی در قطع و وصل جریان دارند و کاربرد زیادی در صنعت دارند، به همین دلیل تعمیر آنها نیز با توجه به استفاده های زیاد، مهم بوده. در ادامه مراحل تعمیر بال ولو ها را مشاهده میکنید. همچنین برای تعمیر چک ولو ها نیز میتوانید به سری مقالات سایت ولو تجهیز مراجعه کنید.
- دمونتاژ تمامی قطعات و به صورت کلی باز کردن شیر
- تمیز کردن تمام سطوح بال ولو
- تست مایع نافذ PT,VT,MT و انجام آزمایش های رادیوگرافی
- تست و برسی کامل عملگر های بال ولو
- برسی و تست گرفتن از اجزای عملیات ماشین کاری
- تعویض قطعات معیوب
- انجام پوشش های خاص مانند HNP,ENP در صورتی که نیاز باشد
- تست پایانی شیر
- مونتاژ و بسته بندی
اجزای مختلف بال ولو ها و روش های تعمیر آنها
بدنه : یک از مهم ترین بخش های هر کدام از شیرآلات، بدنه آن است. بال ولو ها نیز با توجه به نوع استفاده ای که از آنها میشود و کاربردشان، در چند مدل ورود از بالا، ورود از پایین، بدنه چند تکه و بدنه تمام جوش تولید و عرضه میشود. نحوه تعمیر نیز به مشکل به وجود آمده در آن برمیگردد که با توجه به شرایط یا به کارخانه تولید کننده برمیگردد و یا در همان محلی که نصب شده است تعمیر بر روی آن انجام شده. این تعمیرات ممکن است شامل موارد زیر باشد.
- تعمیر فلنج شیر توپی
- تعویض شیر توپی
- تغییر اتصال جوشی به فلنج
- تغییر اتصال فلنجی به جوشی
بال: یکی دیگر از قسمت هایی که در هنگام تعمیر بال ولو باید مورد توجه قرار گیرد، بخش بالایی شیر بوده که معمولا از جنس استیل بوده و وظیفه بال عبور سیال است.
قسمت های مختلف سیت و استم بال ولو و تعمیر آن
استم: محور یا استم از جنس فولاد بوده معمولا و از یک طرف به توپی و از طرف دیگر به فلکه وصل میشود که برای تعمیر آن باید به موارد زیر دقت شود.
- تعمیر این بخش به کمک جوش و تراش انجام شده
- ترمیم و رفع ایراد از نقطه اتصال محور به بال و فلکه انجام میشود
- تعویض استم بال ولو
- اصلاح کردن استم در جهت نصب گیربکس و یا عملگر
سیت (یا آب بند) بخشی است که وظیفه آن اطراف بال ولو و نشیمنگاه را آب بندی کند. دو نوع سیت وجود دارد، فلز به فلز و تفلون که با توجه به فشار کاری مورد نظر و نوع سیال از آن استفاده میشود. تعمیرات این بخش شامل موارد زیر است:
- تعویض سیت تفلون
- پرداخت کاری این بخش
- تعویض سیم فلزی بال ولو
از جمله دیگر مواردی که باید در هنگام تعمیر بال ولو به آن دقت شود، روانکاری است. روانکاری موجب شده تا عملکرد شیرآلات راحت تر و سریع تر شود و از خوردگی و فرسودگی زودرس آن جلوگیری میشود. اگر روانکاری شیر با توجه به زمانبندی دقیق انجام نشود و یا اصلا انجام نشود، در هنگامی که شیر بسته میشود به خوبی عمل نمیکند و موجب خسارات جبران ناپذیری میشود.
انواع بال ولو ها با توجه به طراحی بدنه
بدنه بال ولو ها با پیچ و مهره و جوش به یکدیگر متصل میشوند که به صورت یک تکه، دو تکه و سه تکه طراحی میشوند. قیمت شیرآلات دو و سه تیکه بیشتر بوده اما هزینه نگهداری و تعمیر آنها پایین بوده که معمولا از پر فروش ترین محصولات نیز در بازار صنعت هستند. در تعمیر این بال ولو ها نیازی نیست که از خط لوله جدا شوند و میتوان در همان حالت تعمیرات انجام شود. این نوع شیرآلات با توجه به کارایی که دارند از آلیاژ هایی همانند فولاد زد ضد زنگ، چدن و مواد پلیمری ساخته میشوند. طراحی بدنه بال ولو ها در سه دسته انجام میشود:
ورودی بالا: در این نوع قسمت توپی از بالا قابل دسترسی است که برای تعمیر و تمیزکاری آن نیاز نیست که آن را از خط لوله خارج کنیم.
جوشی: طراحی این شیرآلات به صورت یک تکه و کامل است که به بدنه جوش داده میشود. در این شیر ها از پیچ و مهره و اتصالات چند تکه خبری نیست. این شیرآلات دارای حجم کم تر و بدنه مستحکمی هستند اما با توجه به اینکه تعمیر بال ولو برای این مدل ها امکان پذیر نیست و یا در موارد بسیار مهم سخت خواهد بود، معمولا در صنعت از آن استفاده نمیشود و بیشتر در کار های ساده مورد استفاده است.
ورودی کناری: در این مدل ها، قسمت توپی از کنار وارد و خارج میشود. به همین دلیل در مواقع تعمیرات، باید آن را به صورت کامل از خط لوله خارج کرد. در ورودی این مدل به صورت یک تکه طراحی میشود
جمع بندی تعمیرات شیرآلات صنعتی
همانگونه که در بالا اشاره شد، بال ولو ها از جمله کاربردی ترین شیرآلات مورد استفاده در صنعت هستند که کاربرد های مختلف و مفیدی دارند. در این مقاله ما به اطلاعات زیادی از بال ولو ها و نحوه تعمیرات آنها و با قسمت های مهم بال ولو ها آشنا شدیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورتی که قصد خرید بال ولو و دیگر شیرآلات صنعتی مانند گیت ولو ها، گلوب ولو ها، باترفلای ولو و … دارید میتوانید با کارشناسان مجموعه ولو تجهیز تماس حاصل فرمایید تا لیست قیمت انواع شیرآلات مد نظر برای شما ارسال شود.
همچنین در صورتی که بال ولو خاصی مد نظر دارید که نیاز به تعمیرات دارد میتوانید با بخش تعمیرات سایت ولو تجهیز تماس حاصل فرمایید و از راهنمایی های کارشناس های ما استفاده کنید.