شیر های صنعتی امروزه جزو کاربردی ترین ها و مهم ترین تجهیزات در صنعت هستند، به کمک شیرآلات میتوان سیالات متفاوتی را به شکل های مختلف در لوله ها منتقل و جریان آن ها را کنترل کرد. کاربرد های متفاوتی که شیرآلات صنعتی دارند، موجب شده تا پارامتر ها و مشخصه های زیادی برای آنها تعریف شود. همچنین تاکید زیادی در صنعت های مختلف شده تا در هنگام خرید شیرآلات صنعتی، به این پارامتر ها دقت شود. در این مقاله به برسی کلاس ولو ها میپردازیم، کلاس ولو ها به کد گذاری دما و فشار کارکرد این محصولات مربوط است که به صورت عددی نمایش داده میشود. در ادامه این مقاله از بلاگ ولو تجهیز با ما همراه باشید تا درباره این کلاس ها توضیحات تکمیلی تری بیان کنیم.
کلاس ولو چیست؟
هر نوع ولو به صورتی طراحی شده تا بتواند در محدوده مشخصی از فشار داخلی، مقاومت داشته باشد و کار کند. این مشخصه را فشار تحمیلی در نظر میگیریم، اگر نیاز به تحمل فشار تحمیلی بیشتری باشد، باید ضخامت دیواره شیرآلات نیز ارتقا پیدا کند، در این صورت مواجه شدن با فشار های بالا، شیر متلاشی نمیشود. به طور کلی ارتباط میان فشار و دما در سیالات وجود دارد به این صورت که با افزایش دمای فرآیند، شاهد فشار بیشتری به دیواره شیرآلات صنعتی خواهیم بود. در نتیجه نیاز به برقراری یک استاندارد برای مشخص کردن ارتباط بین این دو پارامتر داریم که به آن کلاس ولو میگویند.
استاندارد ASSI در این زمینه و برای برقراری همین ارتباط مورد استفاده قرار میگیرد. در این کلاس 7 مورد مختلف وجود دارد که برای ولو های متفاوت رزوه ای، جوشی ساکت، جوش لب به لب و فلنجی کاربرد دارند.
انواع کلاس ولو های صنعتی
در هنگام انتخاب و خرید شیرآلات صنعتی، توجه به کلاس ولو ها و یا رده بندی کلاس آنها، یکی از موضوعات مهم است که باید به دقت به آن توجه کرد. این رده بندی باید با توجه به اصول خاصی انجام شود و نمیتوان به راحتی از کنار آن رد شد. به صورت کلی بخواهیم این رده بندی را تعریف کنیم، میتوان گفت به کل فشاری که بدنه شیر، مسدود کننده و ساقه آن میتواند بدون نشتی تحمل کند، اشاره دارد. این میزان تحمل فشار شیر، به عوامل متفاوتی مانند سازنده شیرآلات، استاندارد و همینطور نوع شیر وابسته است و از این طریق معرفی میشود.
همچنین لازم به ذکر است که استاندارد ANSI بیشتر برای شیر های فلنجی استفاده میشود و درواقع نشان دهنده حداکثر فشار قابل تحمل شیر در دماهای رو به افزایش است. همانطور که گفته شد این رده بندی در 7 کلاس مختلف 125، 150، 250، 300، 400، 600، 900، 1500 و 2500 تعریف میشود. برای نشان دادن این کلاس ولو ها میتوان عبارت های LBS، LB، CL و یا # در کنار عدد مورد نظر را استفاده کرد. یک رده بندی دیگر که در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرد، فشار اسمی است. این رده بندی درواقع در بیشتر سیستم هایی که بر پایه استاندارد های اروپایی استوار هستند، مانند DIN، EN، BS و ISO استفاده میشود. این دو استاندارد با یکدیگر برابر نیستند و درواقع باید اصول تبدیل آنها به یکدیگر را بدانید.
تطبیق کلاس ANSI و فشار اسمی
همانطور که میدانید این دو سیستم رده بندی برای مشخص کردن کلاس و فشار انواع شیرآلات صنعتی استفاده میشوند. همچنین اعداد و نحوه نمایش در این دو استاندارد با یکدیگر متفاوت است، از این رو با در نظر گرفتن کلاس ولو ها، میتوان برای تطبیق آنها اقدام کرد. از این طریق میتوانید اطلاعات لازم برای کلاس ولو ها را به دست آورید. در زیر جدول کاربردی را میتوانید مشاهده کنید.
کلاس فشار طبق استاندارد ASME B 16.34 | فشار اسمی طبق ISO-7268 |
CL150 | PN 20 |
CL300 | PN 50 |
CL400 | PN 64 |
CL600 | PN 100 |
CL900 | PN 150 |
CL1500 | PN 250 |
CL2500 | PN 420 |
معیار WOG
از جمله استاندارد های دیگر پذیرفته شده در این زمینه، میتوان به WOG اشاره کرد که در واقع مخفف آب، روغن و گاز بوده. این معیار یک درجه بدی فشار برای شیر ها است که در دمای محیط مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین لازم به ذکر است که این معیار را نمیتوان برای مایعات تبخیر شده و یا گاز هایی که قابل احتراق هستند استفاده کرد.
نتیجه گیری کلاس ولو ها
به طور کلی از مهمترین فاکتور هایی که در زمان انتخاب ولو های صنعتی باید در نظر گرفته شود، کلاس ولو ها است. کلاس ولو را میتوانید به عنوان پارامتری معرفی کنیم که نشان دهنده میزان تحمل فشار شیرآلات صنعتی است. درنتیجه انتخاب کلاس به صورت اصولی، باید بر اساس فشار و کاربرد موجود در سیستم باشد و کسب اطلاعات و تخمین داده ها در این زمینه کمک میکند که انتخابی مناسب داشته باشیم. برای راهنمایی درباره خرید شیرآلات صنعتی مانند خرید گیت ولو، خرید گلوب ولوف چک ولو، بال ولو و … با توجه به کلاس آنها، فشار، دما، سیال مورد نظر و … میتوانید با کارشناسان مجموعه ولو تجهیز تماس بگیرید و از مشاوران این مجموعه راهنمایی های لازم را دریافت کنید تا در نتیجه خریدی اصولی برای سیستم و پروژه مورد نظر داشته باشید.