در پایپینگ و در سیستم های لوله کشی، استفاده از انواع گسکت ها امری ضروری بوده که با استفاده از آن یک مهر و موم محکم ایجاد شده و از نشت مایعات و گازها جلوگیری میشود. گسکت ها ایمنی سیستم را افزایش داده، این تجهیز کوچک و حیاتی علاوه بر افزایش طول همر سیستم های پایپینگ، موجب محافظت از اتصالات در برابر سایش و فشار های زیاد میشود. درواقع انتخاب گسکت با کیفیت موجب جلوگیری از خرابی ها و توقف های ناگهانی سیستم میشود، پس بنابراین سرمایهگذاری بر روی این نوع تجهیزات موجب کارکرد بهینه سیستم شده. در مقالات قبلی سایت ولو تجهیز به صورت تخصصی به برسی گسکت های موجود در بازار پرداختیم اما در این مقاله یک مرور کلی بر انواع گسکت ها خواهیم داشت.
واشر یا گسکت چیست؟
گسکت یک قطعه مکانیکی و نازک بوده که معمولا به صورت حلقوی شکل است که بین پیچ و مهره یا به صورت کلی بین دو سطح قرار میگیرد و وظیقه پر کردن فضای خالی بین آن دو شی را دارد. در ادامه به وظایف اصلی این قطعه اشاره میکنیم.
پخش فشار: گسکت کمک میکند که فشار وارد شده بر پیچ و مهره به صورت یکنواخت بر سطح پخش شود و مانع آسیب دیدن کلی سطح مورد نظر شود.
جلوگیری از نشتی در سیستم: همانطور که گفته شد در اتصالات، گسکت ها کمک میکنند تا یک مهر و موم محکم ایجاد شده و از نشت مایعات و گاز ها جلوگیری شود.
شل نشدن اتصالات: گسکت ها باعث میشوند که در اثر ارزش و یا بارهای متغیری که به سیستم وارد شده، اتصالات شل نشوند.
ساییده نشدن: درواقع گسکت ها بین دو قطعه قرار گرفته و مانند یک فاصله دهنده عمل میکنند. درواقع مانع تماس مستقیم فلز با فلز شده که این امر از سایش قطعات و خرابی زودرس آنها جلوگیری میکند.
انواع گسکت ها در پایپینگ
گسکت های مختلفی در صنعت پایپینگ طراحی و تولید شده است که هرکدام برای کاربرد های مختلفی تولید شده اند. انتخاب درست و به جای گسکت موجب میشود بهبود عملکرد سیستم شده. در زیر به انواع گسکت ها اشاره میکنیم:
تخت (flat gasket)
این نوع ساده و صاف و سطحی بزرگ دارد که کارایی آنها برای پخش فشار به صورت یکنواخت به کل سطح بوده تا از آسیب دیدن به سطح مورد نظر جلوگیری شود.
فنری (spiral gasket)
در این گسکت ها برش و خمیدگی وجود دارد که باعث ایجاد خاصیت فنری شده و کاربرد آن درواقع جلوگیری از شل شدن پیچ و مهره در اثر ضربه و لرزش است. خرید گسکت اسپیرال در بازار معمولا بسیار زیاد بوده و جزو محصولات پر طرفدار با کارایی بالا هستند.
قفل شونده (lock gasket)
این نوع گسکت برای ایجاد اصطکحکاک بیشتر و یا جلوگیری از بازشدن اتصالات طراحی شده، یکی از کاربرد های آن اطمینان از اثبات اتصالات در محیط هایی است که پر از لرزش و ارتعاش بوده.
لاستیکی (rubber gasket)
این گسکت از مواد نرم و لاستیک تهیه شده و کاربر آن برای ایجاد مهر و موم ضد نشت، عایق کاری الکتریکی و همچنین کاهش لرزش بوده.
کاسه نمدی (sealing gasket)
این گسکت از مواد نرم مانند لاستیک و فلز ساخته شده و کاربردش ایجاد مهر و موم و جلوگیری از نشت سیال در سیستم است.
دندانه دار (tooth lock gasket)
گسکت دندانه دار همانطور که از اسمش پیداست، دارای دندانه های داخلی و یا خارجی بوده، و کاربرد آن افزایش چسبندگی و جلوگیری از چرخش پیچ و مهره ها بوده.
مخروطی (Belleville gasket)
این واشر مخروطی شکل بوده و یک فشار بیشتر را در ناحیه کوچک تر اعمال کرده و کاربرد آن جذب شوک و کاهش ارتعاشات در بارهای متغیر است.
شکاف دار (split gasket)
این واشر دارای شکاف ها و یا برش هایی میباشد و برای جلوگیری از شل شدن اتصالات به دلیل قفل کردن پیچ و مهره تولید میشود
انتخاب و خرید گسکت
در هنگام انتخاب و خرید گسکت ها و یا همان واشر، توجه به نوع کاربری، نیازهای مکانیکی، شیمیایی و محیطی، اهمیت زیادی دارد و میتواند بر روی عملکرد و دوام اتصالات تاثیرات زیادی داشته باشد. از جمله مهم ترین نکات در هنگام خرید گسکت ها، انتخاب صحیح نوع و جنس گسکت است که باید بر اساس نیاز های خاص کاربردی و محیطی انجام شود. در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم که در هنگام خرید گسکت باید به آنها توجه کرد.
نوع گسکت: باید نوع گسکت متناسب با کاربرد مورد نظر باشد، به عنوان مثال برای جلوگیری از نشت سیال، گسکت لاستیکی و یا کاسه نمدی مناسب هستند درحالی که برای جلوگیری از شل شدن تجهیزات و اتصالات در محیط هایی که لرزش در آنها زیاد بوده، از گسکت های فنری یا قفل شونده استفاده میکنند.
جنس گسکت: جنس گسکت باید با شرایط محیط و نوع سیال و نوع بارگذاری مطابقت داشته باشد. برای مثال واشر های فلزی برای مقاومت در برابر بارهای سنگین و واشر لاستیکی برای عایق کاری و جلوگیری از نشت مناسب هستند
ابعاد و سایز گسکت: اندازه گسکت باید با پیچ و مهره و سطح مورد نظر هماهنگ باشد. انتخاب درست سایز و ابعاد گسکت، این را تضمین میکند که فشار به صورت یکنواخت توزیع شده و از آسیب به سطح جلوگیری کند.
مقاومت به خوردگی: در محیط هایی که خورنده بوده و سیال هایی با خورندگی بالا استفاده میشود، انتخاب درست جنس مقاوم به خوردگی، مانند فولاد ضد زنگ یا مواد لاستیکی با کیفیت بالا بسیار ضروری بوده.
کیفیت ساخت گسکت: کیفیت ساخت گسکت باید بالا باشد تا بتواند در برابر فشارها و نیروهای اعمال شده بر آن، مقاومت نشان دهد. خرید از تامین کنندهگان و فروشندگان معتبر بازار پایپینگ میتواند اطمینان بخش باشد.
کاربرد های خاص: برخی از گسکت ها برای محیط ها و کاربرد های خاص طراحی و تولید شده اند، مانند عایق واشر الکتریکی و یا گسکت های جذب ضربه. باید در هنگام خرید و انتخاب این اطمینان حاصل شود که گسکت انتخاب شده نیاز پروژه شما را به خوبی برطرف کند.
با در نظر گرفتن این موارد که در بالا به آنها اشاره کردیم. میتوانید گسکت مناسب برای کاربرد های مختلف را انتخاب کنید و از کارکرد بهینه آن و دوام طولانی مدت در سیستم اطمینان حاصل کنید. برای خرید گسکت و یا مشاوره در خصوص خرید متریال پایپینگ میتوانید با مشاوران مجموعه ولو تجهیز تماس حاصل کنید.