آموزش مشخصات حک شده بر روی فلنج ها

همانطور که میدانید فلنج ها قطعات دیسکی شکلی هستند که شیرآلات و لوله ها را به یکدیگر متصل می‌کنند. Flange ها به صورت معمول جفت هستند و با کمک پیچ و مهره ها به یکدیگر متصل می‌شوند. حال یکسری اطلاعات مربوط به اینکه فلنج چه سایز، استاندارد، متریال و … دارد بر روی آنها حک شده که در ادامه این مقاله به برسی مشخصات درج شده بر روی فلنج ها می‌پردازیم. برای انتخاب و خرید فلنج باید با این اطلاعات درج شده آشنا باشیم تا بتوان در نهایت برای پروژه ای که در اختیار داریم بهترین مدل و متریال را انتخاب کنیم.

مشخصات حک شده بر روی انواع فلنج ها

با توجه به استاندارد ها، مشخصات درج شده بر روی انواع فلنج به صورت زیر می‌باشد

  • نام تجاری برند تولید کننده فلنج
  • سایز اسمی لوله (درواقع قطر خارجی لوله است که فلنج به آن جوش داده می‌شود)پ
  • مقدار فشاری که فلنج میتواند تحمل کند (به این مشخصه کلاس فلنج گفته می‌شود)
  • سوراخ ها (این مشخصه گاهی به عنوان ضخامت دیواره نیز بیان می‌شود)
  • شکل سطح فلنج (مهم ترین قسمت فلنج)
  • متریال فلنج (با توجه به استاندارد ASTM این عدد بیان کننده این بوده که چه مواد خامی در ساخت فلنج به کار رفته است)
  • کد یا شماره مربوط به عملیات حرارتی انجام شده بر روی فلنج

در زیر یک فلنج را مشاهده میکنید که مشخص شده علائم و اطلاعات نوشته شده بر روی آن به چه معنی می‌باشد

مشخصات فلنج ها

کلاس فلنج ها

تمامی فلنج ها با توجه به جنس یا متریال، متناسب با فشاری که تحمل می‌کنند، به کلاس های مختلفی تقسیم می‌شوند.

  • تقسیم بندی فشار طبق استاندارد ANSI B16.34: با توجه به این استاندارد، Flange های فولادی و همینطور آلیاژ های آن به کلاس های مختلف اعم از 150، 300، 400، 600، 900، 1500 و 2500 تقسیم می‌شوند. این اعدادی که نام بردیم ماکزیمم فشار بر حسب PSI است که فلنج در حداکثر دمای مجاز قابلیت تحمل را دارد و اکثرا فشار کاری حدود 4.2 برابر اعداد گفته شده است.
  • تقسیم بندی فشار طبق استاندارد ISO : در این استاندارد فشار تحمل فلنج فولادی و یا آلیاژی با PN نشان داده می‌شود. فشار اسمی بر حسب BAR است، برای مثال PN30 یعنی فشار کارکرد فلنج 30 بار است
  • تقسیم بندی فشار با توجه به استاندارد API (6A – 6B – 6BX) : این Flange ها تحمل فشار بالایی دارند نسبت به سایر فلنج های گروه ANSI و به کلاس های 5000، 3000، 2000، 15000، 10000 تقسیم بندی می‌شوند

انواع فلنج های موجود در بازار صنعت

فلنج ساده (Flat Face)

این Flange ها سطح آنها که در مقابل یکدیگر قرار می‌گیرد، صاف بوده و معمولا فلنج های فولادی و چدنی برای فشار های کم کاربرد دارند از این نوع ساخته می‌شوند

فلنج سطح برجسته (Raised Face)

در فلنج های برجسته و در هنگام نصب که سطح فلنج ها روبروی یکدیگر قرار می‌گیرند، سطح دیگر آنها به صورت برجسته تر ساخته شده. با توجه به استاندارد، مقدار این برجستگی در همه اندازه ها برای کلاس های 300 و 150 برابر 6.1 میلی متر و در کلاس های بالاتر برابر 4.6 است.

فلنج نر و ماده

این فلنج ها به صورت جفت هستند و صفحات آنها یکی دارای برآمدگی (به ارتفاع 4.6 میلی متر) و دیگر صفحه دارای تو رفتگی (به عمق 5 میلی متر) هستند.

فلنج شیاردار دارای زبانه

این فلنج ها نیز همانند فلنج های نر و ماده به صورت جفت بوده اما تفاوت آنها در قطر داخلی زبانه و شیار است که تا سوراخ فلنج (مسیر جریان) ادامه ندارد و گسکت روی قطر داخلی و خارجی نگه داشته می‌شود و همین موضوع نیز باعث شده تا گسکت از فرسودگی محفوظ باشد. ساختمان زبانه و شیار مینیمم سطح گسکت نوع مسطح را ایجاب می‌کند و در نهایت تحت فشار پیچ ها، کمترین بار و ماکزیمم راندمان اتصالی ممکن برای گسکت های مسطح را خواهد داشت. در این گونه اتصال ها میزان برآمدگی زبانه 4.6 میلی متر و میزان عمق شیار برابر 5 میلی متر است.

فلنج های موجود در بازار صنعت

نتیجه گیری

به صورت کلی برای خرید فلنج باید به نکات مهمی توجه داشت تا در هنگام نصب و در طول اجرای پروژه و یا زمان اجرا دچار مشکل نشویم. در صورتی که Flange مورد نظر با توجه به استاندارد های مورد نظر و با توجه به سیال و فشار و دمای آن انتخاب نشود، ممکن است خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد. پس در هنگام انتخاب باید به مشخصات حک شده بر روی فلنج ها توجه ویژه ای داشت که با خط لوله ما مطابقت داشته باشد. برای خرید انواع فلنج های مورد استفاده در خطوط لوله میتوانید از طریق سایت ولو تجهیز و تماس با کارشناسان این مجموعه اقدام به استعلام قیمت و خرید کنید.

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.