به صورت کلی به همه قطعات و تجهیزاتی که برای تغییر سایز و یا مسیر، انشعاب خط لوله استفاده میکنند، و همچنین این خطوط را به تجهیزات یا منابعی متصل میکنند، در پایپینگ به آنها اتصالات میگویند. در واقع اتصالات نوعی رابط بین لوله هستند که به این منظور در خط لوله استفاده میشوند که انشعاب ایجاد کرده و در مواقعی نیز به کاهش ابعاد لوله و تقسیم بندی و همینطور تغییر مسیر جریان کمک خواهد کرد. در ادامه این مقاله از بلاگ ولو تجهیز به برسی انواع اتصالات مختلف میپردازیم.
انواع اتصالات و کاربرد های آنها
در ادامه انواع اتصالات را نام میبریم و به برسی تک به تک آنها از لحاظ کاربردی میپردازیم.
اتصالات مغزی
این اتصال یک قطعه فلزی است که برای اتصال به کار میرود و در هر دو سر آن حالت پیچ است. این نوع اتصالات در دو مدل ساخته شده اند، مدل اول روپیچ و توپیچ است و مدل دوم روپیچ ساده میباشد. یکی دیگر از مغزی ها، لوله مغزی است که دارای طولی 30 سانتی متری است و لازم به ذکر است که عملیات رزوه قبلا روی آن برای تعویض آسان، انجام شده است. به طور کلی این اتصالات در مدارات لوله کشی، برای اتصال دو بخش با دنده داخلی کاربرد دارند.
انواع اتصالات بوشن
اتصالات بوشن دارای ظاهری ساده، کاربردی و قابل اطمینان میباشند. در این اتصالات انواع لوله ها از طریق جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند. درواقع این اتصالات از لوله های بدون درز و از جنس های متفاوت فلزی مانند برنج، گالوانیزه و جنس پلاستیک که همان پی وی سی است ساخته میشوند. اتصالات بوشن دارای انواع مختلفی مانند ساده، پرسی، یک سر فلزی و روپیچ توپیچ هستند. ان نوع اتصالات بوشن کاربرد های مختلفی دارند، از جمله مهم ترین آنها استفاده در چاه های عمیق است که البته قبل از نصب باید برسی کرد که این نوع اتصال قابلیت تحمل وزن ضربات پمپ شناور را در زمان شروع به کار و همینطور پمپ، کابل و سیال را داشته باشد.
اتصالات سه راهی
این نوع اتصالات هم جزو تجهیزات مهمی هستند که در صنعت آهن مورد استفاده قرار میگیرند و انواع مختلفی نیز دارند. با توجه به اینکه دارای ابعاد مختلفی هستند در هنگام سفارش این نوع اتصالات سه راهی، باید به ابعاد آن دقت کرد.
اتصالات سردند
کاربرد این نوع اتصالات در سیستم گاز رسانی است. ظاهر انواع این اتصالات به نحوی است که یک سمت آن بدون دنده و سمت دیگر دنده رزوه است و با استفاده از جوش به یکدیگر متصل میشوند. مدل های مختلفی از اتصالات سردند وجود دارد که هر کدام دارای استاندارد مخصوص به خود هستند. یکی از مدل های محبوب این اتصالات مدل NPT است.
انواع اتصالات زانویی
بیشتر اتصالات را با عنوان تغییر جهت جریان میشناسند. درواقع ایجاد یک زاویه در خط لوله برای تغییر جهت جریان سیال، از جمله کاربرد های مهم و اصلی اتصالات زانویی است. اتصالت زانویی در دو زاویه 90 و 45 درجه ساخته میشوند که از جنس فولاد درز دار و بدون درز هستند. ظاهر آنها نیز به این شکل است که یک سمت آن مغزی دنده ای وجود دارد. همچنین در دو مدل شعاع بلند و شعاع کوتاه تولید میشوند که تفاوت آن در قطر و ایعادشان میباشد. یکی دیگر از تفاوت های آنها افت فشار زیاد در زانویی شعاع کوتاه است. کاربرد این نوع اتصالات زانویی در اتصال شیلنگ ها، لوله ها، تیوپ ها و … برای انتقال سیال است.
اتصالات فلنجی
اتصالات فلنجی در مواقعی مانند اتصال دو لوله با قطر های مختلف و یا جهت تغییر مسیر حرکت مورد استفاده قرار میگیرند. این اتصالات در مواقع تعمیرات بسیار کاربردی هستند و قابلیت انعطاف پذیری بالایی نیز دارند. از این اتصالات معمولا در لوله کشی های زیر زمینی استفاده نمیکنند. انواع اتصالات فلنجی دارای نوع های مختلفی مانند فلنج با سطح برجسته یا ساده، فلنج لبه دار، فلنج کور، فلنج جوشی و فلنج روکار هستند. در هنگام خرید اتصالات صنعتی فلنجی بهتر است بدانیم که لوله ها به تجهیزاتی مانند پمپ، کمپرسور و همینطور مخاطن تحت فشار وصل میشوند که هزینه نسبتا بالایی دارد. ضمن اینکه این اتصالات در شیرآلات و همچنین لوله هایی که در مسیر جریان قرار دارند وصل میشوند.
اتصالات فلنجی کاربرد های زیادی دارند از جمله اتصال انواع لوله به تجهیزات و اقلامی مانند کمپرسور، مخازن تخت فشار و … ، اتصال به تجهیزاتی که نیزا به تعمیرات احتمالی دارند نیز از جمله کاربرد این اتصالات است.
انواع اتصالات فولادی
اتصالات فولادی شامل اتصالات فلزی و خشک میشود که در اتصالات خشک، ذوب کردن آهن اهمیت زیادی ندارد و اتصال به این شکل است که با نگهداشتن دو قطعه در کنار یکدیگر، متصل میشوند. انواع اتصالات فلزی نیز از طریق پیچ کردن به یکدیگر متصل میشوند. به این شکل که دو قسمت از آهن آلات را با کنار یکدیگر قرار دادن، به کمک پیچ به یکدیگر وصل میکنند. باید به این قضیه دقت زیادی کرد که در هنگام پیچ کردن، به دو قطعه آسیب وارد نشود. از روش های دیگر نیز میتوان انواع اتصالات را انجام داد که یکی از آن روش ها پرچ کردن است که دو قطعه از آهن را سوراخ، پرچ از بین آنها عبور میکند و قسمت انتهایی آهن با دمای بالا جوش داده میشود.
این نوع اتصالات فولادی در انواع صنایع مختلف مانند نفت و گاز و پتروشیمی، ساختمانی، نیروگاه ها، آب و برق، خودرو و … کاربرد دارند. همینطور در جهت اتصال قطعات و انتقال قدرت کاربرد زیادی دارند.
جهت خرید انواع اتصالات و تجهیزات پایپینگ میتوانید با کارشناسان مجموعه ولو تجهیز در ارتباط باشید. تمامی اتصالات صنعتی در سایز ها و ابعاد مختلف جهت استفاده در صنعت های متفاوت از طرف سایت ولو تجهیز قابل تامین و فروش است.