کاربردی ترین تجهیزات مورد استفاده در صنعت و سیستم های لوله کشی را میتوان اتصالات در نظر گرفت، با استفاده از این تجهیزات میتوان به راحتی مسیر لوله کشی و جهت آنها تغییر داد. لوله و اتصالات همانطور که از اسم آن نیز مشخص است و همیشه با یکدیگر به کاربرده میشوند، جزو تجهیزات مهم در پروژه های مختلف هستند. در این مقاله به برسی اتصالات فورج میپردازیم. در صورتی که قصد دارید درباره تولید این نوع اتصالات و قیمت آنها بیشتر بدانید، با ما در این مقاله از بلاگ ولو تجهیز همراه باشید.
همانطور که اطلاع دارید، در انواع پروژه های متفاوت از لوله و اتصالات مختلف، با توجه به نیاز پروژه و سیستم که چه نوع فشار و دمایی را متحمل میشود، استفاده خواهد شد. به صورت کلی اتصالات با استاندارد ASME B16.9 ساخته میشوند.
اتصالات فورج چیست؟
حال این سوال پیش میآید که تولید و ساخت اتصالات به روش فورج چگونه است؟ در این روش اتصالاتی که تولید شده در یک قالب دو تکه قرار میگیرند، و با توجه به نوع اتصالات، با نیرویی به میزان لازم به آنها ضربه وارد میشود. همین کار باعث شده که قطعه ای که در داخل قالب قرار دارد، شکل قالب را به خود بگیرد. همچنین اگر فلز اضافه تری نسبت به قالب باشد، در حفره هایی جداگانه در داخل قالب قرار میگیرد که بعدا میتوان آن را از حفره هایی که فلاش نام دارد، جدا کرد. این مواد اضافه که در فلاش قرار میگیرد، به آنها دور ریز فورج میگویند. به این نوع روش تولید، فورج گفته میشود.
انواع
همانطور که گفته شد انواع اتصالات را میتوان با روش فورج تولید کرد، برای مثال انواع اتصالات سه راهی، تبدیلی، زانویی، اتصالات کپ، اتصالات سردنده ای و … اتصالات فورج جزو دسته اتصالاتی فولادی است اما به صورت یک تکه، از این اتصالات بیشتر در پروژه های لوله کشی گاز استفاده میشود. این نوع اتصالات از طریق جوشکاری به لوله ها متصل میشوند. اتصالات فولادی و فورج به دو صورت درزدار و مانیسمان تولید میشوند. در تولید این نوع اتصالات، قالب اندازه گیری، استاندارد ها، سمبه، نوع قالب، اندازه مواد و … بسیار مهم میباشد در این روش تولید، همه اتصالات پس از گداخت کامل در کوره به کمک یک سمبه به شکل های مختلفی که مورد نیاز است تبدیل میشوند. معمولا خرید اتصالات صنعتی فورج برای انواع سیستم های لوله کشی مختلف مانند پالایشگاه ها، صنایع نفت و گاز و … انجام میشود. قطعات و اتصالات تولید شده به روش فورج از استحکام بالاتری نسبت به سایر روش های تولید اتصالات برخوردارند.
مزایای ساخت اتصالات فورج
میتوان به جرئت گفت که برای بیشتر کردن مقاومت ساختاری در پروژه های مختلف، میتوان از اتصالات فورج استفاده کرد، در ادامه قصد داریم برای شناخت بهتر این نوع اتصالات به مزایا و همینطور معایبی که دارند اشاره کنیم.
قدرت و دوام بالا: در تولید اتصالات فورج به دلیل استفاده از حرارت و فشاری که به آنها وارد میشود ، این اتصالات از مقاومت بالایی برخوردار میشوند. این اتصالات با توجه به روش ساختی که دارند، از قدرت بالایی برخوردار بوده و قوی ترین نیاز پروژه های صنعتی محسوب میشوند.
دقت بالا: به دلیل استفاده از قالب هایی با دقت بالا و همینطور کنترل دقیق در هنگام استفاده از مواد و پارامتر های تولید اعم از فشار و دما، باعث تولید اتصالات با دقت بالا شده که در بخش های دقیق و حساس پروژه های لوله کشی در صنایع مختلف قابل استفاده بوده
خالص بودن از مواد افزودنی: برای ساخت این نوع اتصالات فورجی تنها از مواد اصلی برای ساخت بهره گرفته میشود و نیاز به مواد افزودنی دیگری نیست، به همین دلیل اتصالاتی که به روش فورج ساخته میشوند در شرایط مختلف مقاوم تر بوده.
قیمت مقرون به صرفه: برای تولید اتصالات فورج از قالب های یکبار مصرف استفاده شده و همین باعث کاهش هزینه های تولید شده. روش تولید فورجی یکی از پر بازده ترین روش ها بوده و ضایعات بسیار کمی را دارد که همین دلیل بر پایین بودن قیمت و همچنین مقرون به صورفه بودن آن است.
معایب
اتصالات فورجی جدا از مزیت های زیادی که دارند از معایبی نیز برخوردارند، برای مثال محدودیت آن، همانطور که گفته شد برای ساخت از قالب های یکبار مصرف استفاده میشود و همین باعث شده تا تولید اتصالات با طرح ها و شکل های پیچیده دچار محدودیت باشد، تولید اتصالات با طرح های پیچیده با این روش مناسب نخواهد بود.
تجهیزات و تخصص: برای تولید اتصالات فورج باید حتما تجهیزاتی مانند ماشین آلات فرز و تراش و همچنین تخصص خاص آن را داشته باشید. اتصالات فورج یک نوع فرآیند پیچیده بوده که حتما نیاز است برای تولید تخصص کافی را داشته باشید.
کمیت و اندازه: برای تولید اتصالات به روش فورج، برای اتصالات خیلی بزرگ موفق تر بوده تا اتصالات کوچک</p>
زمان بر بودن تولید: در تولید فورجی، به دلیل استفاده از قالب های یکبار مصرف، تولید زمان بر خواهد بود و نیاز به صبر و برنامه ریزی دقیق دارد. در مواردی که عجله دارید باید به سراغ روش های رخته گری بروید که قالب های یکبار مصرف ندارند و در زمان کوتاه تری ساخته میشوند.
همچنین بخوانید : مراحل تولید فلنج فورج